Latijnse naam: Citrus Limon.
Gebruikt deel van plant: Fruitschil
Bron: Italië.
Extractiemethode: koude expressie.
Citroenolie heeft een scherpe, frisse geur en wordt door koude persing uit de verse citroenschil gehaald. Deze olie is verfrissend voor de geest en verscherpt de concentratie. De olie word daarom vaak gebruikt in kamerverfrissers voor kantoren. Er wordt aangenomen dat het helpt bij reuma, artritis en jicht. Het word gebruikt bij huidproblemen zoals abcessen, steenpuisten, karbonkels en acne te genezen. Het stimuleert het immuunsysteem en reinigt het lichaam.
Bij gebruik in een oliebrander (een paar druppels in water), worden de dampen van citroenolie gebruikt voor verkoudheid, keelontsteking, hoofdpijn en griep. Het ruiken van het aroma is nuttig tegen depressies, irritaties, stress, lethargie en vermoeidheid. Voeg een aantal druppels citroenolie toe aan uw (voeten) bad of massage olie om als remedie te gebruiken tegen:
spijsverteringsproblemen, gebrek aan energie en vermoeidheid, infecties, zwaarlijvigheid, reuma, depressie en stress. Het wordt ook gebruikt ter verlichting van een kater.
De citroenplant komt oorspronkelijk uit India en China, en werd in de middeleeuwen door de kruisvaarders naar Europa gebracht. Omdat de vrucht een goede hoeveelheid vitamine A, B en C bevat, werd een ons per dag aan zeelieden gegeven om scheurbuik, oogproblemen en andere vitaminetekorten te voorkomen. Halverwege de vijftiende eeuw begon de eerste echte citroenteelt in Europa in Genua. Het werd later door Christopher Columbus in Amerika geïntroduceerd. Spaanse veroveringen hielpen de citroenzaden verder te verspreiden. Citroen werd vooral gebruikt als ornament en als medicijn. Het was pas veel later dat het in de keuken werd gebruikt.
- Dominante Geur
- Fris